Franța

Numele oficial: Republica Franceză;
Forma scurtă: France;
Codul de țară ISO: fr;
Prefixul telefonic de țară: +33;
Limba oficială: franceza;
Stat membru al UE: de la 25 martie 1957;
Moneda: euro;
Stat membru al spațiului Schengen: de la 26 martie 1995;
Imn național: La marseillaise;
Deviza: liberté, égalité, fraternité;
Sărbătoare națională: 14 iulie (ziua căderii Bastiliei);
Populație: 67.795.000 locuitori;

Religie: majoritatea francezilor sunt catolici (58% - 66%), musulmani (4% - 6%), protestanți (2%), evrei (1%), alții (27% - 31%).

Forma de guvernământ: Republică parlamentară cu regim semiprezidențial;

Suprafața totală: 674.843 km²;
Suprafața Franței metropolitane este de 552.000 km². Franța este cea mai mare țară din Uniunea Europeană și a treia din Europa, după Rusia și Ucraina.

Localizare: Franța este o țară europeană situată în Europa de Vest, al cărei teritoriu include și insule și teritorii situate peste tot în lume. Franța se întinde de la Marea Mediterană la Marea Nordului și Canalul Mânecii și de la Rin la Oceanul Atlantic.Vecinii săi de frontieră sunt Regatul Unit al Marii Britanii, Belgia, Luxemburg, Germania, Elveția, Italia, Monaco, Andorra și Spania. Teritoriile Franței de peste mări se învecinează cu țări precum Brazilia, Surinam și Antilele Olandeze.

Relief: Franța are un relief diversificat, variind de la câmpiile de coastă din nord și vest, care reprezintă două treimi din suprafața Franței - unde Franța este mărginită de Marea Nordului și Oceanul Atlantic - până la munții din regiunea sud-vestică, trecând prin Alpi în regiunea sud-estică. Centrul Franței este definit de înălțimile stâncoase și pădurile sale. Principalele sale lanțuri montane sunt Alpii - cel mai înalt fiind Mont Blanc, care este cel mai înalt munte din Europa de Vest (4.808 metri) - precum și Pirineii, Jura, Ardeni, Masivul Central și Vosges.

Clima: Nordul şi nord-vestul au o climă temperată, în timp ce o combinaţie de influenţe maritime, latitudine şi altitudine produc o climă variată în restul Franţei metropolitane. În sud-est predomină o climă mediteraneană. În vest clima este predominant oceanică cu multă ploaie, ierni blânde şi veri de la răcoroase la calde. În interior clima devine mai continentală cu veri foarte calde şi cu furtuni şi ierni mai reci şi mai puţină ploaie. Clima Alpilor şi a altor regiuni muntoase este îndeosebi alpină, cu peste 150 de zile cu temperaturi sub O grade şi zăpadă care durează până la 6 luni.

Natură și peisaje:
Franța metropolitană beneficiază de o largă varietate de peisaje: câmpii agricole sau împădurite, lanțuri montane mai mult sau mai puțin erodate, litoraluri diversificate și văi cu orașe amestecate cu spații neo-naturale. Franța este una dintre cele mai împădurite țări din Europa occidentală, pădurile ocupând 28% din suprafața țării.

     

Împărțirea administrativ-teritorială:
Teritoriul Franței are 18 regiuni administrative – 13 regiuni metropolitane (teritoriul de pe continentul Europa) și 5 regiuni de peste mări.
Regiuni metropolitane:

 • Auvergne-Rhône-Alpes
 • Bourgogne-Franche-Comté
 • Bretagne
 • Centre-Val de Loire
 • Corse
 • Grand Est
 • Hauts-de-France
 • Île-de-France
 • Normandie
 • Nouvelle-Aquitaine
 • Occitanie
 • Pays de la Loire
 • Provence-Alpes-Côte d'Azur

Regiuni de peste mări:

 • Guadeloupe
 • Martinique
 • Guyane
 • La Réunion
 • Mayotte

Fiecare regiune este împărțită în departamente și comune.

Capitala
: Paris (12.223.100 locuitori)
La începutul secolului al XII-lea, Parisul a devenit un centru european al științei și artelor și cel mai mare oraș din lumea occidentală până la începutul secolului al XVIII-lea. A fost scena multor evenimente politice importante din istorie, precum Revoluția franceză. În prezent, Parisul este unul dintre cele mai mari centre economice și culturale din lume și exercită o influență importantă asupra politicii, științei, mass-media, modă, arte, bucătărie și divertisment, devenind astfel unul dintre cele mai importante orașe din lume.

Alte oraşe: Lyon (2.165.785 locuitori), Marseille (1.718.281 locuitori), Toulouse (1.232.398 locuitori), Lille (1.158.306), Bordeaux (1.127.776 locuitori), Nice (1.001.295 locuitori)

Simboluri ale culturii franceze:

 • Muzee și monumente:
  - Catedrala Notre-Dame de Paris
  - Turnul Eiffel
  - Arcul de Triumf
  - Muzeul Louvre
  - Palatul Versailles
  - Castelele de pe valea Loirei

 • Francezi celebri:

  Scriitori: Molière, Jean de la Fontaine, Pierre Corneille, Jean Racine, Victor Hugo, Alexandre Dumas, Honoré de Balzac, Emil Zola, Guy de Maupassant, Theophile Gautier, Stendhal, Albert Camus, Jean-Paul Sartre. Antoine de Saint Exupery
  Filozofi: Voltaire, Jean-Jacques Rousseau, Denis Diderot
  Compozitori: Georges Bizet, Maurice Ravel, Claude Debussy, Hector Berlioz, Camille Saint-Saëns
  Pictori: Claude Monet, Paul Cézanne, Henri Matisse, Paul Gauguin, Pierre-Auguste Renoir, Édouard Manet, Edgar Degas, Henri de Toulouse-Lautrec

Nice

Impresionând prin simplitate şi frumuseţe, Nice (Nisa), cel de-al cincilea oraş ca mărime al Franţei, este considerat a fi capitala Coastei de Azur. Oraşul francez este un adevărat caleidoscop al istoriei şi culturii, fiind considerat prima aşezare umană din lume, dovezile datând din perioada paleoliticului timpuriu. Numele îl are ca moştenire de la vechii greci, care au denumit locul Nikaia – Oraşul Victoriei. Artiştii impresionişti sau aristocraţii englezi au dorit de-a lungul timpului să revendice frumosul oraş de pe Riviera Franceză.

De-a lungul timpului, oraşul s-a dezvoltat incredibil de mult şi nu numai datorită poziţiei geografice, ci şi datorită diverselor dominaţii cărora a trebuit să le facă faţă. Pentru un timp, dealul Cimiez şi împrejurările sale au reprezentat un oraş roman, ale cărui drumuri, băi termale şi domenii pot fii văzute şi astăzi. O perioadă de timp a fost sub dominaţie italiană, dar începând cu anul 1860 a devenit parte a Franţei. Acest lucru a fost posibil datorită unei înţelegeri între Napoleon al III-lea şi regele Sardiniei, Victor-Emmanuel al II-lea. Având o bogăţie culturală şi arhitecturală deosebită, Nisa este al doilea oraş vizitat din Franţa, după capitala Paris.

Datorită spectacolului ce îl oferea atât natura, cât şi omul, Nisa a devenit noua staţiune de iarnă a aristocraţiei engleze, în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Artera principală a oraşului încă mai poartă denumirea dată de către localnicii de atunci, Promenade des Anglais.

Arhitectura vechiului oraş datează încă din perioada barocă, dar şi din La belle epoque. Una dintre cele mai celebre clădiri din Nisa este Hotelul Negresco, în special datorită cupolei sale de culoare roz. Acesta a fost iniţial un palat realizat în anul 1913 de către Henri Negresco, care îşi întâmpina vizitatorii cu un candelabru cu 16.309 cristale Baccarat. Nisa este cunoscută şi pentru Catedrala ruseasă ortodoxă, deschisă în anul 1912 de către Ţarul Nicolae al II-lea, catedrală ce este cea mai mare de acest fel din Europa de Vest. De asemenea, o arhitectură superbă o are şi biserica catolică închinată Ioanei D’arc, realizată în anul 1930, de către Jaques Droz, în elegantul stil art nouveau.

Peisajul minunat al Rivierei Franceze şi mărturiile civilizaţiilor antice au reprezentat o sursă de inspiraţie importantă pentru numeroşi artişti, precum Marc Chagall sau Henri Matisse. Operele artiştilor care s-au perindat pe ţărmurile Mării Mediterane sunt expuse în fascinantele muzee ale oraşului: Musée Chagall, Musée Matisse, Musée des Beaux-Arts Jules Chéret şi Muzeul de Artă Modernă. 

Amiens

Amiens, oraș situat în nordul Franței la 120 km nord de Paris, este capitala departamentului Somme din regiunea Hauts-de-France și capitala fostei regiuni Picardie, până în 2014. Amiens, traversat de fluviul Somme, are un climat oceanic tipic în nordul Franței, cu ierni relativ blânde, veri răcoroase și precipitații bine distribuite pe tot parcursul anului.

Denumit Orașul Artei și Istoriei, Amiens a suferit pierderi mari în ambele războaie mondiale, însă a fost restaurat în mod inteligent după planurile arhitecților Pierre Dufau și Auguste Perret. Un oraș dinamic, Amiens este acum renumit în principal pentru activitatea sa turistică. Vizitatori din întreaga lume vin să admire cele mai frumoase monumente ale vechii regiuni Picardie, incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Catedrala Notre Dame din Amiens este cea mai mare catedrală din Franța și este înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO. Având 145 de metri lungime și 42 metri înălțime, statura sa impozantă domină întreaga regiune. Farmecul său stă îndeosebi în uniformitatea stilului, care poate fi explicată prin faptul că a fost construită în mai puțin de un secol. Începută în 1220, sub coordonarea arhitectului Robert de Luzarches, a fost finalizată efectiv in 1269. Fațada sa splendidă, cu portalul bogat decorat, stârnește admirație. Colorizarea portalului catedralei, care are loc în fiecare seară vara și în luna decembrie, este o priveliște fascinantă.

În partea de nord a catedralei se află cartierul medieval Saint-Leu, supranumit „mica Veneție a Nordului” datorită numeroaselor sale canale pe care se aliniază căsuțe colorate. De pe podul Dodane, se poate admira frumoasa priveliște a catedralei. Terasele multiple ale restaurantelor și cafenelelor, amplasate plăcut la marginea apei, invită la relaxare. La marginea orașului, canalele sunt încă folosite pentru „hortillonnages” - grădini plutitoare extrem de fertile, născute din mlaștinile fluviului Somme.

În apropierea primăriei și a piețelor se află clopotnița din Amiens – simbol al independenței orașului și monument UNESCO. Are 52 de metri înălțime, a fost construită în secolul al XII-lea, reconstruită în secolul al XV- lea și restaurată la sfârșitul anilor 1980. O clădire masivă, din secolul al XIX-lea, găzduiește Musée de Picardie, care reunește colecții de arheologie, artă sacră, pictură și sculptură. Casa lui Jules Verne, deschisă vizitatorilor, găzduiește amintiri, obiecte și documente ale celebrului scriitor care a trăit acolo timp de 18 ani.