Norvegia

steag norvegia

stema norvegia

Numele oficial: Regatul Norvegiei;
Forma internaţională scurtă: Norway;
Codul de țară ISO: no;
Ora oficială: UTC+1;
Prefixul telefonic de țară: +47;
Moneda: coroana norvegiană;
Ziua Națională: 17 Mai (Ziua Constituției);
Suprafaţa: 323.802 km²;
Populație: 5.367.580 locuitori;
Limbi: norvegiana în cele două forme oficiale - bokmål și ninorsk (80 85%) + mici minorități vorbitoare de finlandeză și limba populației
sami;

Religie
: evanghelică-luterană (82,1%). alți creștini evanghelici (3,9%), romano-catolici (1,8%), musulmani (2,3%), altele (9,9%);

Capitala: Oslo (658.390 locuitori);
Alte oraşe: Bergen, Trondheim, Stavanger;

Forma de guvernământ: Monarhie Constituțională Parlamentară;
Rege: Harald V (din 1991);

Localizare: vestul Peninsulei Scandinave, cu o coastă extrem de extinsă; include și Arhipelagul Svalbard, situat în Oceanul Artic la 600 de km de coasta Norvegiei, precum și teritorii dependente și nelocuite în Antarctica și zona sub-antartică: Insula Bouvet, Insula Petru I și Țara Reginei Maud;

Relief: țara este dominată de munți și zone înalte, iar Munții Scandinaviei constituie granița de est cu Suedia; cuprinde ghețari și fiorduri - Sognefjorden este al doilea ca adâncime din lume și primul ca lungime (204 km);

Clima: în zonele de coastă clima este influențată de apropierea mării, ceea ce face iernile mai blânde și verile mai răcoroase în comparație cu zone de latitudini similare din interiorul țării, unde clima este continentală cu veri mai fierbinți și ierni mai reci. Lanțurile muntoase au climat subarctic și de tundră, iar Olso temperat continental. Datorită latitudinii, mare parte din Norvegia are serioase variații sezoniere ale luminii solare (Țara Soarelui de la Miezul Nopții) - de la sfârșitul lui mai până în iulie soarele nu coboară sub linia orizontului la nord de Cercul Arctic, iar în restul țării sunt 20 de ore de lumină; de la sfârșitul lui noiembrie până la sfârșitul lui ianuarie este noapte polară.

vvv              harta norvegia

Istorie:
Cea mai mare parte a Scandinaviei a fost acoperită cu ghețuri de cel puțin trei ori, iar ultima glaciațiune a luat sfârșit în urmă cu 14.000 de ani. Cele mai vechi așezări omenești descoperite de arheologi datează din mileniul X î. Chr.
Epoca vikingă (793-1066 d. Chr)
Pentru mai bine de trei secole, vechii locuitori ai Scandinaviei – vikingii – au explorat și au invadat țările vecine. Încetul cu încetul, vikingii s-au împărțit în grupuri distincte, care au căpătat mai târziu identitate națională: suedezi, danezi, norvegieni. Vikingii erau conduși de mai mulți șefi războinici, care își guvernau fiecare teritoriul, până când Harald Hårfagre a unificat Norvegia și a devenit rege în jurul anului 885.
Uniunea cu Danemarca
Norvegia s-a unificat cu Danemarca în secolul 14, ca urmare a unei căsătorii aranjate de cele două familii regale. Regatul s-a numit „Danemarca-Norvegia” și a avut capitala la Copenhaga. Limba oficială era daneza, iar între cele două țări s-a produs și o apropiere culturală, în epoca uniunii.
Uniunea cu Suedia
Anul 1814 are o semnificație deosebită pentru norvegieni. Ca urmare a deciziei luate de aliații învingători în urma Războaielor Napoleoniene, Norvegia a fost cedată Suediei. Țara a primit o nouă constituție, iar regele suedez Karl Johan s-a stabilit în Norvegia. Uniunea cu Suedia a durat mai puțin de 100 de ani și a luat sfârșit în 1905, ca urmare a unui referendum popular. Uniunea celor două țări a fost mai curând una „tehnică” și nu a avut loc o integrare culturală de genul celei din timpul uniunii cu Danemarca.
Independența Norvegiei
Norvegia s-a declarat neutră atât în Primul, cât și în Al Doilea Război Mondial. Cu toate acestea, țara a fost invadată și ocupată de germani pe 9 aprilie 1940. Cu ajutorul forțelor aliate, și după o rezistență înverșunată împotriva ocupației germane, Norvegia a fost eliberată în mai 1945. Norvegia a acceptat Planul Marshall de ajutorare din partea Statelor Unite și și-a reconstruit economia în doar câțiva ani.
După război, Norvegia a devenit membră NATO, dar și-a păstrat dorința de a rămâne independentă, ceea ce explică relația sa complexă cu Uniunea Europeană (din care nu face parte) și cu celelalte țări europene. Invitați să devină membri UE în 1972 și 1994, norvegienii au respins de fiecare dată această propunere.
Norvegia modernă
De la descoperirea petrolului pe platforma continentală a Norvegiei, în 1969, standardul de viață a cetățenilor a crescut considerabil. Țara are al patrulea cel mai mare venit pe cap de locuitor din lume în clasamentele Băncii Mondiale și ale FMI. Industria petrolieră reprezintă aproximativ un sfert din produsul intern brut (PIB) al țării. Industrial petrolului continuă să fie esențială pentru norvegieni, Norvegia fiind cel mai mare producător mondial de petrol și gaze naturale după Orientul Mijlociu.

Patrimoniu cultural: Norvegia este înscrisă în patrimoniul UNESCO cu 1 obiectiv natural (fiordurile din NV) și 7 obiective culturale printre care se numără debarcaderul Bryggen din Bergen, biserica de lemn (stavkirke) din Urnes, picturile rupestre de la Alta sau vechiul oraș minier Røros unde se practică extracția de cupru.

Literatură: Henrik Ibsen, Alexander Kielland și Jonas Lie sunt autori importanți din epoca de aur a literaturii norvegiene (la sfârșitul secolului XIX), iar Bjørnstjerne Bjørnson, Knut Hamsun și Sigrid Undset sunt câștigători ai Premiului Nobel pentru Literatură.

Muzică: Edvarg Grieg este cel mai faimos compozitor de muzică clasică norvegian.

Oslo

Oslo, mai demult Christiania (scris și Kristiania) este capitala și cea mai populată localitate a Norvegiei. Este capitala cu cea mai mare suprafață (426,9 kmp). Situat la capătul unui fiord în formă de gât de lebădă și înconjurat de dealuri și păduri pe 3 laturi, Oslo este un oraș idilic, fiind numit adesea și „cel mai mare sat din Europa”. În același timp, este și capitala cu cea mai rapidă dezvoltare și declarată de mai multe ori consecutiv capitala cu cele mai bune condiții de trai.
Oslo - orașul Premiului Nobel pentru Pace, a fost fondat în anul 1000. Deși este atât de nordic, are o climă temperată toamna și caldă vara. Iernile durează de la trei până la cinci luni, cu condiții foarte bune pentru schiat pe dealurile din jurul orașului. Temperaturi sub 0°C pot fi întâlnite din septembrie până în mai, cea mai friguroasă lună fiind ianuarie, cu temperatura medie de -4.3 °C.
Deși este considerat unul din cele mai scumpe orașe din lume, Oslo nu duce lipsă de vizitatori, deoarece frumusețea cadrului natural cât și multitudinea obiectivelor turistice atrag numeroși turiști. Cele mai importante atracții ale faimoasei capitale vikinge sunt:
- Primăria (locul unde au loc decernarea și banchetul premiului Nobel pentru Pace)
- Kvadraturen, vechiul centru al orașului stabilit de regele Christian al IV-lea
- Fortăreața Akershus, cel mai important monument medieval al Norvegiei, construit în jurul anului 1300
-
Parcul de Sculpturi Vigeland (650 de sculpturi în granit, bronz și fier ale sculptorului Gustav Vigeland, expuse în aer liber în cel mai mare parc al orașului)
- Palatul Regal, cu grădinile regale Slottsparken
- Muzeul Ambarcațiunilor Vichinge, ce conține o ambarcațiune veritabilă în mărime naturală din epoca medievală
- Muzeul Folcloric în Spațiu Deschis, cu numeroase clădiri vechi de secole de pe tot teritoriul Norvegiei
- Domkirke (Catedrala), noua clădire a Operei, Parlamentul, Teatrul Național, Universitatea.
Majoritatea obiectivelor sunt înșiruite de-a lungul străzii principale Karl Johans Gate.
O croazieră pe încântătorul fiord Oslo este un prilej pentru a admira frumusețea peisajelor oferite de insulițele idilice cu căsuțe de vacanță și locuri de pescuit. În Oslo, natura definește orașul mai mult ca în orice altă capitală europeană!